Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΡΗΞΗ ΕΣΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Οι μηνίσκοι είναι δύο ινοχόνδρινοι ιστοί σε σχήμα πετάλου που παρεμβάλλονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης και απορροφούν τους κραδασμούς, λειτουργώντας σαν φυσικό "αμορτισέρ", ενώ   παράλληλα προστατεύουν τα οστά από τη φθορά της μεταξύ τους τριβής και αυξάνουν τη σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος.  
Με τον όρο «ρήξη μηνίσκων» εννοούμε τον τραυματισμό και διάρρηξη αυτών των ιστών. Ο τραυματισμός μπορεί να προέλθει από απότομες στροφικές κινήσεις ή από συνεχείς μικροκαταπονήσεις. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από πολύ ήπια έως έντονος πόνος, ευαισθησία στην πίεση και οίδημα. Ο έσω μηνίσκος υφίσταται συχνότερα ρήξη από τον έξω, λόγω της ανατομικής του θέσης. Σε περιπτώσεις όπου έχουμε αναδίπλωση του τμήματος του μηνίσκου που έχει υποστεί τη ρήξη, είναι δυνατόν να προκληθεί μπλοκάρισμα της άρθρωσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης έκταση του γόνατος. Ακόμα όμως και σε μικρότερες ρήξεις όπου δεν υπάρχει μπλοκ της άρθρωσης, τμήματα του σπασμένου μηνίσκου πιθανόν να παρεμβάλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών και να φθείρουν τον αρθρικό χόνδρο, με αποτέλεσμα μακροχρόνια να οδγήσουν σε πρόωρη αρθρίτιδα.
Η αντιμετώπιση των ρήξεων των μηνίσκων μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική και εξαρτάται από το είδος και τη θέση της ρήξης.
Στη συντηρητική αντιμετώπιση εφαρμόζεται ελαστική επιγονατίδα και προτείνεται αποφόρτιση της άρθρωσης και πρόγραμμα ασκήσεων.
Στις ρήξεις που οδηγούν σε μπλοκάρισμα της άρθρωσης, καθώς και σε εκείνες που επιβάλλεται χειρουργική αντιμετώπιση, η επέμβαση επιλογής τα τελευταία χρόνια είναι η αρθροσκόπηση. Η σύγχρονη θεώρηση των επεμβάσεων αυτού του τύπου προβλέπει είτε: 
α) Αφαίρεση του τμήματος του μηνίσκου που έχει αποκολληθεί
β) Συρραφή της ρήξης αυτού. 
Και με τους δύο πιο πάνω τρόπους χειρουργικής αντιμετώπισης διατηρείται όσο μεγαλύτερη μάζα του μηνίσκου, σε αντίθεση με το παρελθόν που συνήθως μία ρήξη μηνίσκου σήμαινε ολική αφαίρεσή του. Ο ασθενής επιστρέφει το σπίτι του περπατώντας, τις περισσότερες φορές αυθημερόν, ενώ η απαλλαγή από τα συμπτώματά του είναι άμεση.

ΡΗΞΗ ΕΣΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ ΜΗΝΙΣΚΕΚΤΟΜΗ ΣΥΡΡΑΦΗ ΕΣΩ ΜΗΝΙΣΚΟΥ

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης των μηνίσκων όσο εύκολα μπορεί να αποδειχθεί άμεσα σωτήρια για τον ασθενή, τόσο εύκολα μπορεί να αποδειχθεί και καταστροφική, με πολλαπλασιασμό των προεγχειρητικών προβλημάτων του ασθενούς και αυτό έχει να κάνει με την εμπειρία του χειρουργού που την πραγματοποιεί και το σεβασμό που δείχνει σε όλες τις δομές της άρθρωσης.

1 σχόλιο: